Zucchini Wrap

“Šta pojesti kada uveče poželite nešto brzinsko, slano i masno, a da je pritom i guilt-free?”

Ovde nećete naići na komplikovan recept, tako da je mala šansa da će Vas mrzeti da ovo pripremite kao kasnu večeru. Smotuljci sa tikvicama su idealna užina, koju možete da grickate umesto čipsa i krekera ispred TV-a.

Ma, mljac!

Zucchini Wrap

Prep Time: 5 Minutes
Cooking Time: 7 Minutes
Total time: 12 Minutes
Servings: 2 osobe

Ingredients

Namirnice
  • 1 tikvica
  • 1 domaći paradajz
  • Maslinovo ulje hladno ceđeno
  • 2-3 tortilje
  • Rendani parmezan
  • So i biber
Pribor
  • Nož i daska za sečenje
  • Mandolina
  • Teflonski tiganj

Instructions

1. Tikvicu isecite na mandolini na tanke listiće, a zatim ih poređajte na teflonski tiganj da se malo zagreju. Pošto je tiganj od teflona, a listići tanki, nema potrebe za dodavanjem bilo kakvog ulja ili masnoće za prženje. Poenta je da se tikvice blago zagreju, a ne isprže.
2. Posolite listiće dok se zagrevaju, pa će fino pustiti vodu, biće mekani i sočni, kao što tikvica i voli da bude.
3. Nakon minut-dva, koliko treba da se listići smlače, prebacite ih sa tiganja na tanjir i na kratko zagrejte na tiganju pola glavice seckanog domaćeg paradajza.
4. Na kraju, zagrejte i tortilju na tiganju dok ne smekša. Onda ju je lakše saviti i zamotati onako kako Vi volite.
5. Na toplu tortilju namažite jednu do dve kašičice maslinovog ulja. Pošto nismo pržili tikvicu, uštedeli smo dosta na ulju i kalorijama, a pritom je i kudikamo zdravije kada se maslinovo ulje ne zagreva. Ovo je važan gulit and cholesterol free momenat.
6. Preko poređajte 5-6 listića tikvice, dodajte paradajz i … when in doubt, tu je rendani parmezan. Dovoljna su jedan do dva izdašna prstohvata parmezana, čisto da se fil “posoli”. Pošto su tikvice i paradajz relativno blagog ukusa, parmezan je tu da celoj priči da šmek.
7. Zamotaјte ih i gotovo!
Print
*Napomena: za potrebe fotografisanja korišćena je rukola.

Sa tortiljama možete da eksperimentišete – od heljde, ovsa, prosa, kukuruza, od integralnog ili mešanog brašna… dobro je izabrati mekane i tanke tortilje, koje se lako rolaju. Maltene kao palačinke. Tortilje od integralnih žitarica su zdravije, ali imajte u vidu da umeju da budu pomalo krute pri rolanju. Tanka tortilja znači: manje brašna = manje ugljenih hidrata = mirna vaga.

Realno, u ove “zamotuljke” možete da stavite šta god poželite. Mi smo ubacili rukolu, jer se lepo slika, a i ukusna je. Ako je sezona gripa, dodajte malo sitno seckanog belog luka da biste se zaštitili od bakterija i virusa. Beli luk se odlično slaže sa tikvicama. Plus, večernji obrok je idealna prilika za beli luk ako ne želite da jednim dahom rasterate ljude oko sebe, a ne samo vampire i prehladu. A vegani mogu da stave nutritional yeast umesto parmezana. To je jedna vrsta kvasca, znaju oni šta je to.

Priložena verzija je vegetarijanska i niskokalorična. Dovoljno je ukusna da zadovolji sva čula, a pritom se lako vari. Ipak je u pitanju večera i ne valja ići u horizontalu punog stomaka, to valjda znate. I kad kažem horizontalu, mislim i na izležavanje na kauču ispred televizora nekoliko sati pred spavanje…(you know who you are). Pa mi javite kako vam deluje i kakvu ste kombinaciju Vi smislili.

Photo credits Maja Vujić

Post a Comment

This will close in 0 seconds