Cashew Frappucino

U svojim počecima, raw vegan movement je u Beogradu bio aktuelan koliko i andergraund muzika u vreme kluba Industrija. Lokali i restorani specijalizovani za pripremu presnih veganskih jela bili su skriveni po zavučenim pasažima, i nikad niste bili sigurni da ćete ih naći na istom mestu, gde ste poslednji put na njih nabasali.

Imala sam sreću da otkrijem jedan baš takav lokal  u senkama jednog novobeogradskog tržnog centra. Glavna ne-kuvarica ovog malog carstva počastila me je raznim specijalitetima nastalim iz njene veganske mašte. Bila sam očarana hrabrošću i maštovitošću vlasnice ovog lokala, jednako koliko i njenom presnom veganskom “kafom”, napravljenom sa nula kafenih zrna, nula prženja, nula pečenja i nula kuvanja.

“Samo čista ekstaza, koja nastane kada se presni indijski orasi izmešaju sa par sastojaka u brzom blenderu: full speed and lots of love.”

Danas je indijski orah, pod ruku s’ mnogim drugim orašastim plodovima, osnova za razne veganske sireve i namaze, koji širom sveta služe kao savršena zamena za mlečne proizvode poput krem sira, pavlake ili jogurta. Od indijskog oraha i badema najčešće se prave jako ukusna biljna mleka. Za mene su ta biljna mleka početkom ove decenije bila fenomenalno otkriće, jer nikada nisam podnosila sveže kravlje mleko i mlečne napitke. Baka je uvek morala na foru da me privoli da ga pijem, pa ga je mešala sa keksom ili kuvala kao sutlijaš. Svašta se promenilo od mog detinjstva. Polagano sam preuzela bakinu ulogu, te sada sama pravim svoja biljna mleka i nutkam prijatelje svojim đakonijama.

“Da li postoji razlika između biljnog i kravljeg mleka? I te kakva! Po mom mišljenju, biljna mleka su mnogo ukusnija, zdravija i duže traju. A i kravice mogu da odu na zasluženi odmor.”

Originalni recept za presnu kafu sam malo preradila, nešto oduzela, nešto dodala i nazvala ga Cashew Frappuccino, jer se pije hladan i penušav, sveže smućkan.

Cashew Frappucino

Prep Time: 5 Minutes
Cooking Time: 5 Minutes
Total time: 10 Minutes
Servings: Porcija za jednu osobu

Ingredients

Glavni sastojci
  • 1 šolja presnog indijskog oraha
  • 1 (izdašna) kašika rogača u prahu
  • 3 – 4 sveže urme
  • 3 – 4 šolje vode
  • 1 kašičica rendanog muškatnog oraščića

Instructions

1. Presni indijski orah potopite preko noći da smekša, pa ga ujutru procedite.S tako omekšalim indijskim orahom mnogo je lakše rukovati, pogotovo ako nemate veoma jak blender.
2. Sve sastojke, osim muškatnog oraščiča, stavite u blender i miksajte najpre na niskoj brzini, pa lagano povećavajte. Postepenim povećavanjem brzine ćete izbeći stvaranje grudvica i svi sastojci će se ravnomerno usitniti i izmešati u homogenu i penušavu kašu.
3. Na kraju u nju ubacite kašičicu sveže izrendanog muškatnog oraščića da mu da aromu i taj something-something kick.
4. Rashladite napitak i uživajte.
Print
Ovako pripremljen, dobijate mlečan i kremast napitak sa specifičnom aromom muškatnog oraščića koji pruža doživljaj ispijanja kafe – bitter-sweet spice and everything nice.

Navedena četiri sastojka su osnova. Gustinu možete menjati povećanjem, odnosno smanjenjem količine vode. U zavisnosti od raspoloženja, nekad volim da ga smutim tako da bude gust, a nekad da brzo klizi. Naravno,možete da  izmaštate još mnogo varijacija na datu temu. Ljubitelji kafe mogu da dodaju kašičicu neskafe. Nema potrebe da dodajete šećer, za to su tu urme. Umesto muškatnog oraščića mogao bi da posluži i cimet, npr. za zimsku varijantu ovog napitka.

“Leto je. Pravo vreme da probate nešto novo.”

***Ako se idejni tvorac aka. vlasnica originalnog recepta prepozna, molim je da se javi. Prepisaću joj sva autorska prava, jer da nje nije bilo, ni ovo zadovoljstvo od frapućina ne bi doživelo svoju blog premijeru.

Photo credits Maja Vujić

Post a Comment