Kokos Burazeri

Pošto sam ozbiljan šećeroholik, moram da se dovijam raznim trikovima da svojom zavisnošću ne uznemirim preterano vagu. Majini kolačići od kokosa mi se apsolutno uklapaju u prosek. Keksići su božanstveno ukusni i maksimalno jednostavni za pripremu. Recept ima i vegetarijansku, i vegansku varijantu, i ni mrvu brašna, belog šećera, niti hidrogenizovanih ulja. Zdravo, a slatko!

Šta više treba jednoj lenjoj i vitkoj kuvarici? 

U ovom receptu počasno mesto zauzima kokos. Ne znam za vas, ali ja ga OBOŽAVAM. Uzgred mu se i potajno divim zbog mnogih drugih super svojstava. Kokos je car među orasima, iako je, tehnički gledano, seme. I to ne bilo kakvo: mega seme! Kao i sva semena, kokosov “orah“ sadrži sve što mu je potrebno da se razvije u kokosovu palmu, kada uslovi to dozvole. Kokosov orah je toliko otporan i izdržljiv da će bez problema “preplivati“ beskrajna prostranstva Pacifika i nastaniti se na njegovim najudaljenijim ostrvima, dok druge biljke mogu samo da sanjaju o tome. Na Filipinima kokosovu palmu zovu ”tree of life“, jer praktično svaki deo njegovog stabla i semena ima prehrambenu ili lekovitu funkciju, ili obe.

U kokosovom orahu skrivaju se najzdravije biljne masnoće, one zasićene. 50% masnih kiselina koje ulaze u sastav kokosovih masti i ulja čini laurinska kiselina, koja se u tim količinama nalazi na samo još jednom mestu u prirodi – u ljudskom mleku. Kada jedemo kokos, laurinska kiselina se u našem telu pretvara u monolaurin, koji uništava širok dijapazon virusnih, bakterijskih i parazitskih uljeza.

Kokos Burazeri

Prep Time: 20 Minutes
Cooking Time: 15 Minutes
Total time: 35 Minutes

Ingredients

Namirnice
  • 2 šoljice kokosovog brašna
  • 2 jaja ili 2 zrele banane
  • 1 šoljica kokosovog šećera
  • 2 šoljice kikiriki putera
  • 150 grama čokolade po vašem ukusu
Osnovni kuhinjski alati
  • drvena činija
  • varjača ili lopatica za mešanje
  • jedna šoljica za meru
  • pleh i papir za pečenje
  • Od kuhinjskih uređaja može da posluži rerna ili dehidrator, ko šta ima i ko šta voli, pa nek izvoli

Instructions

1. Elem, sve sastojke osim čokolade izmešajte u drvenoj posudi i oblikujte kuglice, koje ćete zatim poređati na pleh prekriven papirom za pečenje.
2. Pritisnite ih tako da dobiju oblik kolača. Smesa će biti malo vlažnija u varijanti sa bananom, a sa jajima malčice suvlja.
3. Pecite ih u rerni na 180 stepeni nekih petnaestak minuta.
4. Kad se keksići ohlade, umočite ih u otopljenu čokoladu i sačekajteda se ona stegne.
Print
Jaja možete zameniti bananom, jer i jedno i drugo služe kao ”lepak“ za ostale sastojke.

Ako ostavite bananu dva, tri dana da sazri dobiće braon pege na kori. Tako pegava, banana ima više šećera i slađa je, a vaše zadovoljstvo je veće. Takođe, banana i kikiriki puter su match made in heaven, i ja nisam mogla da odolim, a da ne isprobam tu kombinaciju sa kokos kolačićima. Ako koristite dehidrator i bananu umesto jaja, eto vama potpuno presnih veganskih kolačića! U tom slučaju nećete koristiti čokoladu (osim ako nije raw), a kikiriki puter bi bilo najbezbednije napraviti u kućnim uslovima od nepečenog kikirikija. Ali sve su to finese, vegan, raw, low fat… ako mene pitate, čokoladu nikada ne bih izostavila.

*****

Kokos keksići su mi potrajali celo jedno popodne. Nemojte misliti da sam baš toliko proždrljiva, nisam sve sama pojela. Podelila sam ih sa prijateljima, uz čaj 🙂

Evo još jednog načina na koji možete uživati u blagodetima kokosovih masnoća: umivajte se kokosovim uljem. Lice se pokvasi i onda blago izmasira sa malom količinom ulja. Ako imate kombinovanu do suvu kožu, ova metoda će vam poslužiti kao blagi piling, koji ujedno i čisti i hrani kožu. Zbog prisustva vode na koži, ulje se neće automatski upiti, jer se masnoće i voda odbijaju usled polarnosti, pa će preovladati efekat čišćenja. Višak ulja možete da upijete vatom ili da pustite da koža postepeno upije preostalo ulje, kako voda bude isparavala.

Recept osmislila, fotografisala i uredila Maja Vujić

Post a Comment

This will close in 0 seconds